30 років прес-релізу

30 років прес-релізу

30 жовтня прес-релізу виповнилося 115 років. Це, мабуть, найбільш дискусійний документ у PR. У журналістів та редакторів видань від слова “прес-реліз” починає смикатися око, а піарники продовжують їх писати, іноді зводячи свою роботу до розсилок нескінченних прес-релізів. І поки у світі актуальні дискусії, чи помер прес-реліз чи ні, зібрала поради щодо написання хороших прес-релізів.

Хто не читає українською, даю коротку вижимку:

Тему листа з прес-релізом найкраще називати максимально близько до теми прес-релізу. Щоб не мудрувати із заголовком, уявіть, що заголовок прес-релізу може стати заголовком статті з новиною: Український CleanMyMac отримав IF Design Award разом з iPhone 11 Pro та Apple pencil

Уникайте теми листа КАПСУ та слів, які не люблять спам-фільтри: безкоштовно, акція. Краще використовуйте графічні елементи дужки та емоджі:[Setapp survey results]: Will Apple Arcade change the app ecosystem?

Дотримуйтесь структури прес-релізу: заголовок (title), підзаголовок (lead) основна частина (paragraphs), цитати перших осіб (quotes), інформація про компанію (boilerplate), контакти (contacts).

Структура прес-релізу не змінювалася з тих часів, коли їх розсилали телеграфом, і око журналіста здатне відразу побачити головне. У перших рядках повідомляєте, що сталося, потім йде уточнювальна інформація та контекст, наприкінці – контакти дня зв'язку.

Завжди давайте контекст новини: чому це важливо? Коли анонсуєте новий продукт, не давайте перелік фіч, а поясніть, як користувач від них виграє, чому про це варто розповісти. Додайте важливі факти, статистику, дослідження, які допоможуть журналістам якнайшвидше зануритися в контекст.

Локалізуйте прес-реліз: імена, валюту, міри ваги та довжини. Наприклад, відразу переводите ціну на ваш продукт у євро, коли робите розсилку до європейських медіа.

Мова прес-релізу стримана, ділова, без гіпербол та канцеляризмів.

Журналісти не люблять прес-релізи у форматах, із якими незручно працювати (pdf). Не перестану рекомендувати всім Notion для прес-релізів.

Не кожна подія потребує окремого прес-релізу. Іноді можна обмежитися листом до редакції.

І як каже Джефф Безос, засновник Amazon: Як ви можете робити цікаві продукти, якщо не можете писати цікаві прес-релізи?

Made with