CRM для PR

CRM для PR

Розумієш, як стрімко розвивається ринок, коли читаєш про реалії лише 8-9-річної давності.

У книзі американського автора 2012 є порада збирати базу журналістів для роботи. З цим не посперечаєшся. А знаєте де це можна було зробити в ті часи? У бібліотеці!🤯Editor and publisher yearly, Readers giuide щорічно публікували списки американських медіа у паперових каталогах та були доступні у бібліотеках. Якби не диджиталізація, зустрічалися б ми з колегами не на заходах, а у Вернадського.

Обов'язково ведіть контактну базу профільних журналістів.

На старті це може бути Excel-файл, але зі зростанням кількості контактів, проектів та збільшенням вашої PR-команди це масштабувати складніше.

Є рішення Cision, MuckRack. Із плюсів: великі бази, з мінусів: повільно оновлюються, є нерелевантна інформація та дорого.

Є більш доступні рішення, але я скористалася лише останнім. Непогане, але не рекомендуватиму його як єдине можливе, тому що не пробувала інші:

PR.CO

Prowly

Nimble

Критерії хорошої CRM:

• Інтеграція з email (можна буде вивчити всю історію відносин по листуванню)

  • Можливість shared-доступу команди (у команді змінюються ролі, додаються нові учасники, забезпечте їм доступ до контактів)

  • Наявність тегів для класифікації (контактам можна надавати тег з географії, ролі в редакції, профільні теми авторів, теплий контакт або холодний, чи писали раніше про компанію чи конкурентів)

  • Інтеграція з Twitter

Найгірше, що можна зробити, це взяти чужу готову базу. Вони не оновлюються та містять застарілу інформацію з невалідними імейлами та неактуальним місцем роботи. Процес наповнення своєї CRM довгий і ретельний, але результат виправданий.

Your CRM is a living organism, update it regularly.

Made with