Fake Progress

Fake Progress

Слухала я лекцію на YouTube-каналі Y Combinator про завдання стартапу та їх пріоритизації. З 2-ї хвилини йшлося про фейкові KPI для стартапу. На мій подив, більшість з перерахованих пунктів відносяться до діяльності PR (див. слайд).

Як аргумент захисту PR хочеться сказати, що

Потрібно розділяти бізнес-завдання та цілі всередині команди стартапу. Наприклад, між менеджером з продукту та PR-менеджером. Перший відповідає за метрики продукту, його зростання, другий за метрики з PR. Продакт не повинен займатися піаром, та й не може, оскільки його професійні завдання знаходяться в іншій зоні. І вибираючи між роботою всередині продукту та зовнішніми появами, продакт має обрати перше, делегуючи друге фахівцю з PR.

Нагороди не збільшать retention, не виростуть конверсії, але додадуть social proof для клієнтів, партнерів та медіа, а також допоможуть із впізнаваністю серед цільової аудиторії.

Конференції власними силами не можна розглядати як KPI. Участь у конференції має мати чітку мету: залучення N користувачів, отримання фідбека від першого прототипу/MVP, зустрічі з потенційними партнерами/клієнтами. Часто участь у конференції може стати визначальною у долі стартапу.

Нагорода Forbes 30under30 не вирішує завдання зростання стартапу, але чудово допомагає особистому бренду фаундера, а це потім допомагає у бізнесі. Чим сильніший бренд фаундера, тим легше просувати всі його подальші проекти. А приписка Forbes 30under30 біля імені допомагає у нетворкінгу та дає доступ до кола інвесторів та бізнес-партнерів.

Анонси в пресі можуть забезпечити приріст органічного трафіку на сайт, привести нових користувачів та покращити пошукову видачу. Важливо, щоб із пресою працював фахівець із PR, інакше є ризик зафейлити і продукт, і роботу з media.

І останнє, моє улюблене:

Поганий досвід користувача не перекрити піаром!

Тут погоджуся зі спікером:

Do not optimise startup vanity, deliver value.

Made with