#політика

#політика

Слідом за The Verge видання Wired оновило свою політику про роботу з піарниками та представниками компаній, які дають коментарі пресі (spokespeople).

Відтепер видання за умовчанням розглядає всі коментарі у форматі on the record. Анонімність джерелу можуть обіцяти лише у випадку, якщо загрожує небезпека. Це єдиний випадок, коли редакція зможе пояснити це своїм читачам, в інших випадках приписка on background (формат, коли сказаному не присвоюється авторство) не гарантує того, що поруч з інформацією не буде вказано джерело.

Спрощено: відтепер все сказане редакції Wired і the Verge може бути опубліковане з повною вказівкою авторства і більше жодних безликих «як повідомило джерело, яке володіє інформацією». На прохання ім'я може бути не вказано, але обов'язково буде надсилати до джерела інформації. Тепер приписка on background не гарантуватиме анонімність, якщо тільки не буде такої попередньої домовленості між журналістом та джерелом.

Раніше представнику компанії було достатньо додати фразу on background у відповідь (навіть письмову), і це гарантувало анонімність. Більше так не буде. Тепер на це потрібно отримати попередню згоду журналіста.

Медіа гніваються, що це зайшло надто далеко (в епоху розквіту fake news та misinformation), і навіть корпоративні представники технологічних гігантів не завжди беруть на себе сміливість та відповідальність за сказане.

Наприкінці нової політики Wired хороший посил: The companies you speak for play significant roles in shaping the future; we have a responsibility to tell our readers how we got the information about your plans to shape it. 

Якщо за це взялися The Verge і Wired, підозрюю, що це скоро стане стандартом.

Про прийняті англійські терміни у PR я писала раніше.

Made with